sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Miniopas superfoodeihin ja siemeniin


Käytän superfoodeja ja erilaisia siemeniä suhteellisen paljon omissa ruuissani ja varsinkin aamupaloissa erilaisina kuidun ja proteiinin lähteinä. Halusin koota teille niistä yhteenvedon, lähinnä kerron niiden hyödyistä, joita käytän eniten.

Superfoodit ovat nimensä mukaan superruokia, jotka sisältävät itsessään monia ihmiselle tärkeitä ravinteita; kuituja, vitamiineja, aminohappoja ja proteiineja. Siemenissä on samanlaisia vaikutuksia ja nekin ovat erittäin terveysvaikutteisia, niillä voi vaikuttaa sydämen terveyteen ja esim. verepaineen alentamiseen.

  • Chia siemenet: sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia sekä kasviperäisiä omega-3 rasvahappoja. Ne auttavat pitämään energiatason ja verensokerit hyvällä tasolla. Käyttöä suositellaan 1rkl (tai enemmän) vuorokaudessa. Käytä liottamalla tai sellaisenaan.


  • Kurpitsansiemenet: nämä ihanan väriset siemenet paitsi piristävät ruokaasi ovat myös lukuisia terveysvaikutuksia sisältäviä herkkuja. Kurpitsansiemenissä on paljon tulehdusta estäviä omega-3-rasvahappoja.  Lisäksi niissä on runsaasti L-tryptofaania eli yhdistettä, joka auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia, se taas parantaa mielialaasi ja auttaa nukkumaan sikeämmin. Hyvä proteiinin ja kuidun lähde, ne sisältävät rautaa, k-vitamiinia, sinkkiä, E-vitamiinia ja magnesiumia. Käytä sellaisenaan tai vaikka paahdettuna. 

Auringonkukansiemeniä, goji-marjoja, kurpitsansiemeniä ja chia-siemeniä

  • Auringonkukansiemen: jälleen hyvä proteiinin lähde, sisältää mm. mangaania, kuparia, magnesiumia ja seleeniä. Auringonkukansiemeniä ei suositella nautittavan suuria määriä säännöllisesti, koska ne saattavat sisältöä kadmiumia, joka taas on metalli jota voi imeytyä maaperästä. Sopii hyvin smoothien, puuron tai vaikka salaatin päälle.


  • Goji-marja: Gojissa on runsaasti a-, e-, c- ja b-vitamiineja. Gojimarja sisältää 22 kivennäisainetta, mm. kalium, kalsium, kupari, sinkki ja rauta. Sisältää runsaasti antioksidantteja ja aminohappoja. Käytä sellaisenaan kuivattuna herkkuna. 



  • Maca: sisältää runsaasti mm. aminohappoja, vitamiineja (B1, B2, B6, C, E), kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, rautaa, jodia, piitä, mangaania, kuparia, kasvisteroleja. Se lisää suorituskykyä, parantaa urheilusuorituksia ja lievittää stressiä. 


  • Acai; acai-marja sisältää runsaasti vitamiineja, tehokasta antioksidanttia (antosyaani), omega 3-, 6-, ja 9-rasvahappoja, aminohappoja, kasvisteroleja, rautaa, kaliumia, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, booria, mangaania, katekiineja ja kuitua. 


Tämän minikoossa olevan postauksen myötä rentouttavaa sunnuntaita ja mahtavaa alkavaa viikkoa!
-Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti