tiistai 15. marraskuuta 2016

Aamiaisen valintoja

Miksi valita proteiinipitoinen aamupala hiilaripitoisen tilalle? Olen itse huomannut, että kun syön aamupalan, joka on proteiinipitoinen pysyn kylläisenä paljon pidempään, eikä nälkä kurnuta heti kymmeneltä. Jos syön pelkän puuron, alkaa vatsa ilmoitella tyhjyydestään jo hyvissä ajoin ennen lounasaikaa. Puurohan on sinällään erinomainen aamiaisvaihtoehto, koska siihenkin saa lisättyä helposti vaikka siemeniä, kananmunan valkuaista tai raejuustoa. Jos syön vain lautasellisen kaurapuuroa vaikka mehukeitolla, mitä kyllä enää todella harvoin tapahtuu, niin odottelu lounaaseen on pieni ikuisuus ja iltaa kohden on alkanut jäätävä naposteleminen ja iltapalalla viimeistään tekee vaan mieli syödä, syödä, syödä. 

On olemassa niin paljon erilaisia dieettejä ja ruokavalioita. Toiset panostaa määrään, toiset laatuun, toiset ei syö hiilaria ollenkaan ja toiset syövät enemmän proteiinipainotteista. En voi sanoa noudattavani mitään ruokavaliota, syön kaikkea, maalaisjärjellä. En voisi koskaan lopettaa kokonaan esimerkiksi hiilihydraattien syömistä, mutta tietysti valitsen lähinnä pullaa muistuttavan ranskanleivän sijasta ruisleipää. Koska siitä saa paljon enemmän. Ruuasta on tehty monimutkaista, ja kyllä, olen kokeillut lähes kaikkea. Silti koen olevani tervein ja kehoni tasapainoisin juuri tämän hetkisellä ruokavaliollani. Saan syödä kaikkea, mutta haluan syödä puhdasta kotiruokaa. Syön normaalisti, lautasmallin mukaan. Välttelen pitkiä E-koodi listoja, mutta en syynää joka pakettia. 


Fiksuja aikuisen ihmisen valintoja, niillä sanoilla kuvailisin ruokavaliotani. Lapset syövät meillä samaa ruokaa kuin aikuiset. Vetovastuu koko perheen ruokailusta on kuitenkin pääasiassa minulla. On suuri vastuu tehdä lasten ruuasta monipuolista, terveellistä ja täyttävää. Ja miten sitä osaa sitten lapsia kasvattaa niin, että ruuasta ei tule ongelmaa? Pitääkö pienellä pakolla pistää syömään lautanen tyhjäksi vai antaa lapsen huidella olohuoneen ja keittiön väliä, ja kun lempiohjelma alkaa Pikku kakkosessa niin onkin masu jo ihan täys, vaikkei vielä ole ruokailu kunnolla edes alkanut? Itse sanoisin olevani jotain tuolta väliltä olevaa, riippuu päivästä kuinka tiukasti haluan lapsen syövän, edes sen viisi haarukallista, kun ikääkin jo sen verran on. Siitä pidän tiukasti kiinni, että ruokailutilanteet rauhoitetaan, ja Pikku kakkonen saa odottaa. Jos ruoka ei ole mieluisinta, niin sitäkin silti maistellaan, ja jos ruoka on ihan sitä lemppari nakkikeittoa, niin sitäkään ei huidota huiviin kovalla kiireellä. 

Uskoisin, että kun oikeasti miettii mikä on hyväksi omalle keholle, niin pääsee pitkälle. Oman kehon kuuntelua tämä eläminen tuntuu olevan :)



Nopsaan vielä loppuun ihana (ja täyttävä) mustikka chia-vanukas

2dl soijajogurttia
n. 1dl mustikoita
1-2rkl chia siemeniä

Sekoita mustikat hyvin jogurtin joukkoon, lisää joukkoon chia siemenet ja sekoita hyvin.
Anna tekeytyä jääkaapissa 10min ja käy sekoittamassa. Jätä tekeytymään pariksi tunniksi, tai vaikka yön yli. Sekoittele pari kertaa tekeytymisen aikana, jotta seokseen ei tule ikäviä paakkuja.

-Laura


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti