tiistai 6. syyskuuta 2016

Rakkaudesta lajiin

Tänään en postaakaan reseptiä, vaan ajattelin listata vinkkejä juoksuharrastuksen aloittamiseen. En ole millään tavalla asiantuntija tässä asiassa, enkä ehkä kovin kokenut harrastaja (1,5v takana), mutta nämä asiat huomasin tai opin kantapään kautta itse aloittaessani kyseisen harrastuksen.

Miksi sitten aloitin juoksemisen? Olin todella pitkään halunnut harrastaa sitä, ja aina katselin kateellisena,kun joku juoksi kevyesti ohitse. Silti joku pään sisällä jarrutti aloittamista. Yhtenä päivänä vaan kypsyin ajatukseen "voi kun minäkin.." No miksei?! Ei varmasti monikaan ole juoksija syntyessään, ja tämä on kyllä laji, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ihan keneltä vain. Jo itsessään kunnon kohottaminen siihen asti, että jaksoin hölkätä sen 5km, oli taival ja koe siihen, että onko se sitten ihan oikeesti mun juttu vai ei. 

Parhaimmillaan juoksu on kevyttä lähes leijumisen tuntuista ja sitä voisi tehdä montakin kilometriä putkeen. Pahimmillaan se on sitä, että jalkoihin sattuu, hartioihin koskee, ylämäet on raskaita ja suorastaan huvituttaa koko touhu. Monet kerrat olen lenkkipolulla kironnut, melkein heittänyt juoksukengät mäkeen ja todennut ei ole sen arvoista. Silti aina jokin vetää takaisin lenkkipolulle. 




1. Panosta ihan oikeasti hyviin juoksukenkiin
Meinaan se kannattaa, muutaman kerran huonoilla kengillä juosseena voin kertoa, että monet säärikivut ja lonkkakivut voivat todellakin aiheutua huonoista, tai vääränlaisista kengistä.

2. Käy juoksukoulu 
Sekin kannattaa, saat hyvin oppia siitä minkälainen oikea juoksuaskel on ja asento tulee tsekattua asiantuntijan avulla

3. Ole itsellesi armollinen
Juoksu on siitä kova laji, että se ei anna mitään ilmaiseksi, kaikki on itse harjoittelulla ansaittava. Älä silti anna periksi jos pari (tai montakin) lenkkiä on oikeasti raastavia. 

4. Lenkin ensimmäiset kilsat on yleensä pahimmat
Sitten se helpottaa! 

5. Älä vertaa vauhtiasi muiden vauhtiin
Mene omaa tahtiasi, jos juokset, tai hölkkäät, pikkusen hitaammin kun se lenkkipolun tuttu, niin so what! Tee omaa juttua ja just niin omalla tahdilla kun haluat.

6. Kehitä itsellesi voimalause
Niin hassulta kun se kuulostaakin, niin se oikeasti tuntuu auttavan siinä kohtaa kun tekisi mieli lopettaa. Omalla kohdalla ehkä toimivimmat on olleet "Your Legs Are Not Giving Out Your Head Is" tai "jos se olisi helppoa, kaikki tekisi sitä"

7. Ota pieniä tavotteita 
Aseta itsellesi pieniä tavotteita, vaikka juoksuvauhtiin tai matkaan liittyen.

8. Aloita nollasta
Tämäkin kannattaa, koska jos yrität haukata liian isoa palaa, loppuu mielenkiinto todella lyhyeen. 

9. Panosta vaatteisiin
No, panosta ja panosta, osta hyvät juoksuhousut ainakin. Omasta mielestäni on paljon miellyttävämpää juosta hyvissä trikoissa, kun vanhoissa collegehousuissa. Itselläni on myös tärkeää, että housuissa on korkea vyötärö ja kiristysnauha. Todella häiritsevää nykiä housuja ylöspäin kesken hyvän draivin.

10. Ole ylpeä saavutuksistasi
Juoksu ei ole helppoa, eikä sitä kaikki edes pysty tekemään. Nauti matkasta ja ole ylpeä siitä että yrität! 




Loppuun laitan vielä ohjelman, jolla itse aloitin koko lajin. Pohjakuntoni ei todellakaan ollut kummoinen ja ensimmäiset lenkit tuskaa. Muistan kun siskon kanssa tehtiin 5min juoksua, 2min kävelyä, ja se oli NIIIIIN hienoa ja iso saavutus jaksaa :D Ohjelma on kahdeksalle viikolle, itse taisin jo viiden viikon kohdalla jaksaa juosta ensimmäisen viiden kilometrin matkan yhteen soittoon.

Lähde; popsugar.com


Nykyään juoksen 3-4krt/vko. Yksi hidas lenkki, yksi ripeätahtinen lenkki, yksi intervalli-tyylinen vauhtivaihtelu ja yksi pitkä lenkki, joka on siis 50-90min.


Motivaatio juoksuun vaihtelee ja sekin on ihan ok, välillä kiinnostaa, välillä ei :)


Kivaa päivää!-Laura















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti